Denk daar maar eens níet over na

Van kinds af aan wordt ons geadviseerd om ‘daar maar eens goed over na te denken!’ En dat ging in mijn geval meestal over iets wat al gebeurd, gezegd of gedaan was en waar mijn ouders niet echt vrolijk van werden. Na zo’n advies belandde ik meestal op mijn kamer. En dan ging ik daar heel goed over nadenken. Maar niet heus! Waarschijnlijker is het, dat ik verder ging lezen in het boek dat naast mijn bed lag.

Ongelooflijk eigenlijk dat dit nog zó vaak tegen kinderen wordt gezegd. Ik hoorde het laatst in de trein, op de parkeerplaats bij de supermarkt. En zelfs uit mijn eigen mond tegen mijn eigen kind. Mocht ie dit lezen: Sorry, jongen! Het is een waardeloos advies, en ook nog eens een slecht idee.

Alsof het mogelijk is om de gedachten die je op een bepaald moment had, te analyseren en eraan te sleutelen en te vervangen voor andere (het liefste betere) gedachten. Stel dat je nog echt weet wat je toen dacht. Ik geloof dat niet, maar stél, dan zijn het nog steeds gedachten die je nú denkt.

Waarom de ene gedachten voor de andere inwisselen, zo blijven we onszelf maar analyseren of navelstaren. In het Engels heet dat ‘overthinking’. Dat dekt meer de lading dan het Nederlandse woord ‘overdenken’. Overthinking is óver-analyseren, het woordje ‘over’ geeft de nutteloosheid ervan al aan. En dan vinden we het gek dat ons hoofd overloopt, of vol zit met gedachten waar we iets mee moeten.

Gedachten zijn in hun aard neutraal. De ene gedachte is niet beter of slechter dan de andere. Het enige dat gebeurt, is dat je sommige gedachten serieus neemt en andere gedachten niet. Dat zegt niets over jou. Het kan jou noch verbeteren noch verslechteren. Dat wat jij in werkelijkheid bent is perfect ‘punt’.

Door inzicht in de 3 Principes kun je als bijwerking gaan ervaren dat dat over-analyseren wegvalt. Niet omdat het niet mag -tuurlijk probeer het maar- maar omdat het steeds minder vaak gebeurt. En dan ontstaat er ruimte, een ruimte die niet met woorden te omschrijven valt. Maar, juist daar zit (jouw) wijsheid en als je daar mee in contact staat weet je altijd wat te doen.

Roept dit vragen bij jou op? Ga daar dan maar eens over nadenken! Geintje, liever heb ik dat je me schrijft of belt!

profiel foto monique