Inzicht versus begrip

Is er verschil tussen iets zien, en dus inzicht hebben en iets begrijpen en er dus begrip van hebben?

Misschien niet maar het is wel een leuke aanleiding om uit te leggen waarom er zo vaak de nadruk wordt gelegd dat het bij inzicht in de 3 principes niet gaat om intellectueel begrijpen.

Vanochtend woonde ik een Zoom-sessie bij van De Slagersdochters met 54 deelnemers en ook daar kwam het ter sprake. Linda vroeg ons om even te luisteren zonder het intellectueel te willen begrijpen, bijvoorbeeld zoals je naar muziek luistert. Desondanks kwamen er toch veel vragen, en dat is heel leuk want eerlijk is eerlijk deze vragen had ik ook jaren geleden. Ik dacht als ik dit begrijp dan… De wildste fantasieën kwamen voorbij.

De drie principes begrijpen als jaja tuurlijk er is levensenergie, bewustzijn en gedachten en dat samenspel geeft (ons het gevoel van) een menselijke ervaring. Dûh, easy! En zoals Sydney Banks ook al zei je kunt het een 6-jarige laten zeggen. Maar dan gaan we voorbij aan, wat ik voor het gemak, maar even de oneindigheid noem.

Hét mysterie dat het intellect graag wil tackelen want het intellect (of ego, of ‘ikje’) wil iets bereiken, als ‘ik’ weet wat dat mysterie is dan… Vul maar in, dan heb ik geen angst meer, dan vind ik de ideale partner, dan ben ik niet meer afhankelijk van het oordeel van anderen. De ‘dan wordt alles anders’-fantasie.

Maar wat als alles al is zoals het moet zijn, hûh, ja wat als alles is zoals het moet zijn, en dan niet vanuit ach het is wat het is en dit gaat ook voorbij nee vanuit een aha, alles IS zoals het is. En het hoeft niet voorbij en het hoeft ook niet te blijven. Zo gemakkelijk kan het niet zijn? Let’s talk about it!

profiel foto monique