Inzicht versus begrip

Is er verschil tussen iets zien en dus inzicht hebben-, en iets begrijpen en er dus begrip van hebben?

Misschien niet, maar het is wel een leuke aanleiding om uit te leggen, waarom er zo vaak de nadruk wordt gelegd op het inzicht dat het bij de 3 principes niet gaat om intellectueel begrijpen.

Vanochtend woonde ik een Zoom-sessie bij van De Slagersdochters met 54 deelnemers en ook daar kwam dat ter sprake. Linda vroeg ons om even te luisteren, zonder het intellectueel te willen begrijpen. Bijvoorbeeld zoals je naar muziek luistert. Desondanks kwamen er toch veel vragen. En dat is heel leuk, want eerlijk is eerlijk, deze vragen had ik jaren geleden zelf ook. Ik dacht, als ik dit begrijp, dan… De wildste fantasieën kwamen voorbij. 

De drie principes begrijpen als “jaja tuurlijk, er is levensenergie, bewustzijn en gedachten, en dat samenspel geeft (ons het gevoel van) een menselijke ervaring”. Dûh, easy! En zoals Sydney Banks al zei, “je kunt het een 6-jarige laten zeggen”. Maar dan gaan we voorbij, aan wat ik voor het gemak maar even de oneindigheid noem. 

Hét mysterie dat het intellect graag wil tackelen, want het intellect (of ego, of ‘ikje’) wil iets bereiken en als ‘ik’ weet wat dat mysterie is dan… Vul maar in, dan heb ik geen angst meer, dan vind ik de ideale partner, dan ben ik niet meer afhankelijk van het oordeel van anderen. De ‘dan wordt alles anders’-fantasie.

Maar, wat als alles al is zoals het moet zijn? Hûh?… Ja! Wat als alles is zoals het moet zijn? En dan niet vanuit “ach, het is wat het is en dit gaat ook voorbij”, nee, vanuit een aha, “alles IS zoals het is!”. En het hoeft niet voorbij te gaan en het hoeft ook niet te blijven. Kan het zo gemakkelijk zijn? Let’s talk about it!

profiel foto monique