Waar heb je behoefte aan?

In de afgelopen 25 jaar volgde ik regelmatig een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zoals dat dan zo mooi heet. De ene keer had ik achteraf een goed gevoel en de andere keer dacht ik: “Dit is niets voor mij!’

Vaak werd er in die workshops aandacht besteed aan ‘mijn behoefte’. Wat wil ik, waar heb ik behoefte aan. Het idee was dan als je dat maar helder hebt, word je gelukkig. Ik heb daar ook heel lang in geloofd. Maar de laatste tijd zie ik er niets meer in.

En dan bedoel ik niet behoefte in de zin van: ik heb nu behoefte aan chocolade. Ik schrijf dit op 7 juli en vandaag is het wereld chocolade dag, vandaar. Nee, in die workshops werd met behoefte bedoeld: bijvoorbeeld in een relatie heb ik behoefte aan ruimte, of ik heb behoefte aan stilte, of ik heb behoefte aan dat iemand mij begrijpt of ik heb behoefte aan heel veel slaap, of ik heb behoefte aan met zijn tweeën ontbijten als ik op vakantie ben. En dan is het dus zaak dat te delen met die ander, dat ie het maar vast weet!

Ik vond dat altijd heel behulpzaam, tot ik zag dat ook ‘ergens behoefte aan hebben’ een gedachte is die je (te) serieus neemt. En nogmaals dan bedoel ik niet een behoefte op dit moment want dat is vaak heel helder, nee ik bedoel dat toekomst voorspellende aspect van ‘waar heb jij behoefte aan’. Denken dat je ergens behoefte aan hebt, en dat in woorden proberen te vatten zodat je je in de toekomst beter zult voelen is schijnveiligheid, een vorm van controle ergens over wil hebben, wat niet kan.

Als we weten dat wat wij in essentie zijn, volmaakt, onveranderlijk en heel is, dan is op zoek gaan naar én diep nadenken óver je behoeften eigenlijk onzin, ook hard werken voor niets. Het kan allemaal zoveel gemakkelijker, misschien iets om over te mijmeren deze zomer. Of lees eens in het boekje van Sydney Banks: The Missing Link

En dat mijmeren kan ook samen met mij! Lijkt je dat wat? Stuur me een bericht!

profiel foto monique