Waar heb jij behoefte aan?

In de afgelopen 25 jaar volgde ik regelmatig een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals dat dan zo mooi heet. De ene keer had ik achteraf een goed gevoel en de andere keer dacht ik: “Dit is niets voor mij!’

Vaak werd er in die workshops aandacht besteed aan ‘mijn behoefte’. Wat wil ik, waar heb ik behoefte aan. Het idee was dan, als je dat maar helder hebt word je gelukkig. Ik heb daar ook heel lang in geloofd. Maar de laatste tijd zie ik er niets meer in.

Ik schrijf dit op 7 juli en zie dat het “wereld chocolade dag” is. Ik ben dol op chocolade, maar die behoefte bedoel ik hier niet. Nee, in die workshops werd met behoefte bedoeld: Bijvoorbeeld, in een relatie heb ik behoefte aan ruimte, of behoefte aan stilte, of behoefte aan dat iemand mij begrijpt of behoefte aan heel veel slaap, of behoefte aan met zijn tweeën ontbijten… En dan is het dus zaak die behoefte kenbaar te maken aan die ander, dat ie het alvast maar weet!

Die benadering vond ik altijd heel behulpzaam, totdat ik zag dat ‘behoefte aan iets hebben’ ook een gedachte is die je (te) serieus neemt. En nogmaals, dan bedoel ik niet een behoefte op dit moment zoals bij chocolade, want dat is vaak heel helder. Nee, ik bedoel dat toekomst voorspellende aspect van ‘waar jij behoefte aan hebt’. Denken dat je ergens behoefte aan hebt, en dat in woorden proberen te vatten zodat je je in de toekomst beter zult voelen, is een schijnveiligheid. Het is een manier van controle proberen te houden. Zien dat je nergens controle over hebt, maakt ook dat je er minder behoefte aan krijgt. En dat zorgt er weer voor dat je luchtiger in het leven staat.

Als we weten dat wat wij in essentie zijn, volmaakt, onveranderlijk en heel is, dan is op zoek gaan naar én diep nadenken óver je behoeften eigenlijk onzin. En dan is al dat harde werken voor niets. Het kan allemaal zoveel makkelijker! Misschien iets om over te mijmeren deze herfst. Of lees eens in het boekje van Sydney Banks: The Missing Link

Daarover mijmeren kan ook samen met mij! Lijkt je dat wat? Stuur me een bericht!

profiel foto monique